Skip links

HoloLens 2 in het kort

Blog

HoloLens 2 in het kort

Over de Hololens

Op dit moment vereisen de meeste brillen in het spectrum Mixed/Augmented/Virtual reality een ‘soort van controller’ in je handen. Deze controllers, een soort draadloze joysticks die je in je handen houdt, ‘vertellen’ de bril waar je handen zich bevinden, vaak met behulp van speciale ledjes of externe sensoren. Op zo’n controller zitten een aantal knopjes en andere bedieningsorganen waarmee je dingen kunt ‘oppakken’, knoppen kunt ‘indrukken’, enzovoort. Eén van de fraaiste eigenschappen die HoloLens 2 bracht ten opzichte van HoloLens 1 – en eigenlijk alle andere voorgaande apparaten– is het feit dat dit apparaat je handen kan volgen zonder controller. En niet alleen dat – de HoloLens 2 ondersteunt, zoals dat zo mooi heet, ‘fully articulated handtracking’.  

Dit betekent dat de HoloLens niet alleen de locatie van je handen volgt, maar de locatie van elk individueel gewricht in je vingers en duim, alsmede vingertoppen, de palm en de pols. Dat zijn maar liefst 21 punten per hand. Hierdoor kan de HoloLens bepalen hoe je hand geroteerd is (dus of je naar de rug of de handpalm kijkt), hoe je hand precies gekromd of uitgestrekt is, en wat je ermee doet. Zo kun je met je vingertoppen virtuele knoppen indrukken, met je hand hologrammen wegduwen, hologrammen oppakken, ergens neerzetten, omdraaien, groter en kleiner maken door er met twee handen eraan te ‘trekken’, hologrammen op je hand leggen en mee te nemen, enzovoort. Op een manier die heel erg lijkt op wat je met echte objecten zou doen. 

Natuurlijke interactie

Belangrijker dan al het technische vernuft en de coole dingen die je ermee kunt doen, is het effect wat dit heeft. Een HoloLens is een high tech apparaat en voor veel mensen staat high tech synoniem voor “complex, ingewikkeld en intimiderend”. Door gebruik te maken van deze geavanceerde hand tracking en de interacties die dit mogelijk maakt, neem je een laag van abstracties weg. In plaats van dat je een apparaat in je handen moet houden met een stuk of zes knoppen, een kleine joystick en/of een touchpad waarvan je moet weten welke knop een analogie voor welke handeling is – gebruik je gewoon je handen. Net als in de echte wereld.  

Het belang hiervan kan niet worden overschat. ‘Gewoon met je handen kunnen werken’ maakt de drempel tot het gebruik van een technisch gecompliceerd apparaat als de HoloLens een stuk lager. De interactie met virtuele objecten wordt natuurlijker – je hoeft geen speciale apparaten of gebaren te leren gebruiken. Daarmee wordt het apparaat een stuk minder intimiderend. Veel dingen werken gewoon zoals je gewend bent in de echte wereld, het enige wat mist is de aanraak-sensatie maar dat is een veel minder grote beperking dan een controller of speciale, onnatuurlijke gebaren.  

Velicus & Mixed Reality

Bij Velicus benutten we deze mogelijkheden ten volle om te zorgen dat de reanimatie-training een veel realistischere beleving krijgt. We kunnen vaststellen of je inderdaad het hoofd goed kantelt door naar de vingers van je hand te kijken. Je AED krijg je aangereikt, en moet je aanpakken met je hand, en op de goede plek leggen. Daarna moet je met de hand de koffer openritsen, het klepje lostrekken, een schaar pakken, de bovenkleding van het virtuele slachtoffer openknippen, de AED bedienen, enzovoort, – allemaal door ‘gewoon je handen te gebruiken’. Je vergeet haast überhaupt dat je ondertussen een hyper-technisch en complex apparaat als HoloLens aan het bedienen bent.  

En dat is waar het om gaat: techniek zo toegankelijk maken dat hij bijna lijkt te verdwijnen. Zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is – leren een leven te redden.

Wil je het zelf eens ervaren? Plan gerust een demo bij ons in.