Skip links

Borstcompressies voorkomen – Burn-out en jouw hart

Blog

Je hart gezond houden

Burnout

Burn-out kan letterlijk je hart uitbranden. Naarmate de dagen korter worden en het weer bitter en koud wordt, lijkt het gemakkelijker om je moe en lui te voelen. Bovendien lijken sociale media de altijd hardwerkende persoon te verheerlijken die nooit een dag vrij neemt en een pauze is een teken van zwakte. Dit kan ons het gevoel geven dat we niet genoeg doen, dat we ook de extra uren moeten maken totdat we worden gezombificeerd. Geloof ons, we weten hoe het voelt. De waarheid is dat dit gewoon niet gezond is en ook niet leidt tot een betere levensstijl. We denken dat het zo belangrijk is om bewustzijn te creëren over burn-out, vooral vanwege de implicaties die het heeft voor de gezondheid van je hart.

 

Burn-out indicatoren 

Het voelen van een toestand van mentale en fysieke uitputting is een duidelijke indicator van burn-out. Het European Journal of Preventative Cardiology heeft in 2020 een studie gepubliceerd waarin staat hoe vitale uitputting (burn-out) leidt tot atriale fibrillatie, een dodelijke aandoening die leidt tot bloedstolsels in het hart.1 “Een studie uit 2019, gepubliceerd in het European Journal of Preventative Cardiology, toonde aan dat verhoogde gevallen van burn-out kunnen leiden tot een mogelijk dodelijk onregelmatig hartritme dat bekend staat als atriale fibrillatie of AFib, wat kan leiden tot bloedstolsels, beroertes, hartfalen en andere hart-gerelateerde complicaties. (Forbes, 2019)2

 

Wat kun je doen?

Omdat burn-out zo schadelijk is voor onze gezondheid, is het absoluut noodzakelijk dat we stappen ondernemen om schade aan ons hart te voorkomen. Zelf overwerken is het hebben van een hart- en vaatziekten niet waard. Het beste wat we kunnen doen, is om onze gezondheid voorop te stellen om te voorkomen dat we aan de ontvangende kant van een borstcompressie worden. Reanimatie kan uw leven redden, maar laten we voorkomen dat u zover komt.

Healthline gaat in dit artikel over burn-out uitgebreid in op meer indicatoren en tips om je gezondheid voorop te stellen.

 


Sources

  1. https://academic.oup.com/eurjpc/article/28/6/633/6280825 
  2. https://www.forbes.com/sites/claryestes/2020/01/19/burnout-can-hurt-your-heart-literally/?sh=91caed2711a5